Museot

Pappilan pihapiirissä kahteen museoaittaan on koottu Toivakasta ja sen naapurikunnista hankittua, lähinnä maa-, metsä- ja karjatalouteen liittyvää esineistöä

ISO MUSEOAITTA

 .   .  

PIENI MUSEOAITTA

 .   .  

VETERAANIKORSU

Toivakan Sotaveteraanit päättivät 35-juhlavuotenaan toteuttaa Antti Niemisen aloitteesta kanttiinikorsun rakentamisen veteraanien perintönä jälkipolville. Antti Niemisen säilyttämistä lehtileikkeleistä hahmoteltiin korsun malli ja sovitettiin se nykyiselle paikalleen Vanhan Pappilan alueelle. Viivi Laine piirsi piirustukset puhtaaksi veteraanien skitsien ja valokuvien perusteella. Rakennustyön valvojana toimi Evl Leo Laine ja varsinaisina rakennusmiehinä Erkki Mäenpää ja Markku Männikkö, jotka talkootunteja säästämättä vastasivat korsun käytännön pystytyksestä. Korsun puutavara saatiin Nisulan maanviljelijöiltä Eino Ilmosen toimesta. Rakennustarpeet hankittiin korsun hyväksi tehdyillä veteraanien, naisjaoston, yritysten, yksityisten henkilöiden ja yhdistysten rahalahjoituksilla.

Kanttiinikorsun nimeksi annettiin Häme-Kangas, Liejulinna. Sodan aikana JR 27 rakensi Rajajoelle kanttinikorsun jonka nimi oli Häme-Kangas, lempinimeltään Piilopirtti. Tästä saatiin nimi veteraanien kanttinikorsulle.

Korsun pystytys aloitettiin keväällä 2001 Toivakan kirkkoneuvoston hyväksyttyä rakentamisen seurakunnan maalle ja Toivakan kunnan hyväksyttyä rakentamislupahakemuksen. Vesikattoon korsu saatiin marraskuussa 2001. Rakentamista jatkettiin keväällä 2002 ulkovuorauksella, kuistin rakentamisella ja pihatöillä. Korsun valmistuttua Aatus Oy lahjoitti 76 mm sotasaalistykin korsun edustalle. Korsussa on mm. Lotta-nukke ja muuta sodanaikaista perinne-esineistöä. Korsu vihittiin käyttöön 30.6.2002.